Preskoči na vsebino


SLOMŠKOVO BRALNO PRIZNANJE

Namen Slomškovega bralnega priznanja je navduševati za lep slovenski jezik, dobro knjigo in ljubezen do prvega slovenskega blaženega, po katerem se bralna akcija tudi imenuje. 

V slovenskem prostoru poteka že od leta 2000, saj se je začela na dvestoto obletnico rojstva blaženega Antona Martina Slomška. (1800 -1862)

V Dolu sodelujemo od šolskega leta 2009/2010. Otroci radi berejo in ponudimo jim dobre knjige. Ni treba, da so to same verske knjige, čeprav brez njih ne moremo, pač pa je potrebno, da imajo pozitivno sporočilo in da negujejo vrednote (dobrota, poštenost, solidarnost, ljubezen, vera, marljivost, zvestoba itd.), ki naj jih mlad človek ponotranji in se tako vzgaja.

V letu 2009/2010 je sodelovalo 19 osnovnošolskih otrok od 1. do 9. razreda. Prav vsi so prebrali najmanj po štiri knjige, nekateri celo več. Tako so vsi po vrsti prejeli po tri navadne nalepke in zlato nalepko. Ob zaključku so prejeli še posebna priznanja za svojo prizadevnost.

V letu 2010/2011 smo nadaljevali z delom. Pridružili so se nam novi bralci, članstvo smo razširili še na predšolske otroke, ki so nas s svojo sposobnostjo in navdušenostjo prijetno presenetili. Vseh bralcev skupaj je bilo 39.

V letu 2011/2012 se je prijavilo kar 45 kandidatov, vendar je ob zaključku prejelo priznanja le 39 bralcev, od tega jih je 37 prejelo še zlato nalepko.

K sodelovanju so vabljeni vsi, ki so stari štiri leta (oziroma najmanj tri leta) pa vsi osnovnošolci od prvega do vključno devetega razreda. Samo po sebi se razume, da mlajši otroci še ne znajo brati. Radi pa poslušajo in nato tisto, kar so jim prebrali starši ali kdo drug, znajo tudi povedati.

Ob zaključku leta 2011 smo imeli posebno prireditev s podelitvijo priznanj. Ker nam je vsak bralec dragocen, smo se odločili, da na nastopu sodelujejo vsi. Najmlajši so nam pripravili igrico IZGUBLJENI JAGENJČEK, s starejšimi smo pa uprizorili pogovor o prebranih knjigah. **Rdeča nit tega pogovora je bila: Kaj se lahko tudi danes naučimo od svetnikov. Prireditev je popestril otroški zbor Marjetke, pri katerem sodeluje tudi nekaj naših bralcev.

Zaključek s podelitvijo priznanj smo v letu 2012 združili  s prireditvijo ob 150. obletnici Slomškove smrti in sicer v soboto, 29. septembra. (A. M. Slomšek je umrl 24. 9. 1862). S slovesnostjo smo želeli gledalcem približati Slomška predvsem z njegovimi pesmimi, izreki in  nauki, ter s skeči nazorno povedati, da so aktualne tudi za današnji čas.  Po zaslugi Daga Flajsa in Janeza Tekavca, ki sta nekatere prizore fotografirala, si v nadaljevanju lahko ogledate posnetke naših bralcev na odru.

Za leto 2012/2013 se je že prijavilo 45 bralcev. Upamo, da jih bo prav toliko prejelo na koncu zasluženo priznanje. Torej: knjige v roke in veselo na delo!

Ivanka Kosem
ivanka.kosem@guest.arnes.si
041/988-476
Print Friendly and PDF