Preskoči na vsebino


MEDGENERACIJSKO SOŽITJE

Skupina deluje v okvirju župnijske karitas Dol pri Ljubljani;

KONTAKT na gsm: 031 645 500, ali email: tone@zupo.si

Župnijska karitas Dol pri Ljubljani in Župnijska karitas Dolsko smo v letu 2005 skupaj z Institutom Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje izvedli enoletno izobraževanje na temo medgeneracijskega sožitja za osebno družabništvo s starejšim človekom ali za vodenje skupine za druženje. Izobraževanja se je udeležilo 15 prostovoljcev. Za zaključek je vsak udeleženec izdelal diplomsko nalogo. Iz tega gradiva je gospa Anica Dobrovc uredila knjigo z naslovom Od spomladi do jeseni. Knjigo smo posvetili rojakoma velikega duha: profesorju Janku Modru in misijonarju dr. Janezu Janežu.

Skupina za medgeneracijsko sožitje deluje pod imenom Stezice. Enkrat mesečno se dobivamo na interviziji, da analiziramo naše aktivnosti in se dodatno izobražujemo. Večina članov se posveča družabništvu s starejšim človekom doma, v domu za starejše ali bolnišnici. Delujeta pa tudi dve medgeneracijski skupini za druženje.

Ženska skupina Vijolice

Vodita Majda Zupan in hčerka Mojca Šporn. Od decembra leta 2005 se družijo v župnišču v Dolu enkrat tedensko za dve uri. Trenutno so 4 članice, v starosti od 83 do 92 let. Srečanja so namenjena predvsem pogovoru. Rade obujajo spomine iz otroštva in mladosti, ter takratne običaje. Pogovarjajo se o praznikih, izdelajo si adventne venčke, obišče jih Miklavž, praznujejo rojstne dneve in godove. Na srečanju se razgibajo z žogo ali telovadbo, preberejo zanimivo zgodbo, rešujejo uganke ali miselne naloge. Srečanje zaključijo z molitvijo in kakšno pesmijo. Vedno jim čas prehitro mine. Med njimi so se stkale prijateljske vezi in življenje je kljub starosti, tudi zaradi tega lepše.

Moška skupina Kolovoz

Sestavljajo jo trije vdovci, starosti od 63 do 74 let in vodja Tone Zupan. Prav tako se sestajajo v župnišču enkrat tedensko za uro in pol. Program prilagodijo trenutnemu razpoloženju, vremenu in željam posameznika. Skrbijo za župnijski sadovnjak, od obrezovanja do obiranja. Radi gredo na sprehod, nabirajo zdravilna zelišča, gobe, kostanj, pa tudi daljše izlete si privoščijo. Pozimi in v slabem vremenu pa ostanejo v župnišč in po moško pomodrujejo. Pred 1. novembrom obiščejo grobove pokojnih, za advent pa si naredijo adventne venčke. Vedno si naredijo prijetno druženje in postali so dobri prijatelji.

Skupina Stezice vabi prostovoljce, ki bi želeli ob ustreznem izobraževanju postati družabnik osamljenemu starejšemu človeku, ali voditi skupino za druženje. Tudi obe skupini sta odprti za nove člane, ki se želijo tovrstnega druženja. Več informacij na gsm: 031 645 500, ali el.nas.: tone@zupo.si

Januarja 2011

Trije člani karitas oziroma skupine Stezice so se, pri Institutu Antona Trstenjaka začeli izobraževati za širitelje programa za zmanjševanje padcev v starosti. Pridobljeno znanje bodo nato kot prostovoljci posredovali naprej. Kako pereča je ta problematika naj pove podatek, da je v Sloveniji v letu 2008 za posledicami padcev umrlo 550 ljudi, predvsem starejših, kar je več kot v prometnih nesrečah.

Tone in Majda Zupan
Print Friendly and PDF