Preskoči na vsebino


CERKVENI PRAZNIKI

Adventni čas

Advent je začetek Cerkvenega leta. Teden dni pred prvo adventno nedeljo župnišču skupaj izdelujemo adventne venčke, ki jih v cerkvi blagoslovimo na prvo adventno nedeljo. Na božične praznike se pripravljamo tudi s predavanji, ki potekajo v župnišču v času adventa. O vsebini in času predavanj ste obveščeni pri nedeljski sveti maši, lahko pa tudi preberete v Sejalcu.

Božični čas

V župnijski cerkvi v Dolu že vsa leta mladi gasilci skrbno oblikujejo jaslice. V Beričevem poskrbi za jaslice Mari Cerar, v Zaborštu pa jaslic ne postavljamo. V novejšem času namestijo Klemenčičevi v Zaborštu na zvonik "betlehemsko zvezdo", ki polepša božični čas.

  • Na božični večer (24. december) imamo prvo božično mašo v Beričevem ob 22. uri. Polnočnica (ob 24. uri) je v župnijski cerkvi, kjer mladi vsako leto pol ure pred sveto mašo izvedejo božični program.
  • Na božič (25. december) imamo še dve sveti maši, prvo, ob 8.30 v Beričevem in drugo ob 10. uri v Dolu. Pri obeh mašah je darovanje za potrebe cerkve.
  • Na praznik svetega Štefana (26. december) po maši ob 10. uri blagoslavljamo konje. Blagoslov konj na svetega Štefana je stara navada in pomeni prošnjo k Bogu za zdravje teh plemenitih živali. Istočasno pa tudi prijetno druženje ljubiteljev teh živali.
  • Na Silvestrovo (30. december) se poslovimo od starega leta z mašo ob 23. uri. Nato se zberemo pred župniščem, v primeru slabega vremena pa v župnijski dvorani in si voščimo srečne in blagoslovljene praznike.
  • Na svečnico (2. februarja) pri vseh mašah blagoslavljamo sveče. Sveča je simbol Kristusa in vsakega kristjana, ki použiva sebe, da sveti drugim. Je simbol darujoče se ljubezni. Blagoslovljena sveča nam želi prinesti nekaj božjega v naše domove. Prižgemo jo ob družinskih praznikih, ob umirajočem, nekateri tudi ob slabem vremenu /hudi uri/.
  • Na god svetega Blaža (3. februar) podelimo blagoslov svetega Blaža. Obred blagoslova pomeni prošnjo za Božje varstvo, kot pravi blagoslovna molitev:Na priprošnjo svetega Blaža, škofa in mučenca, naj te Bog varuje bolezni grla in vsakega drugega zla. Blagoslov svetega Blaža ima smisel, če ga prejmemo z vero v moč Božjega delovanja v našem življenju. Če te vere ni, potem je to res blažev žegen, izraz s katerim hočemo povedati, da to ni nič in z njim razvrednotimo tudi resnične vrednote. Kdor nima vere v moč blagoslova naj bo toliko iskren do samega sebe in naj ne prejema nečesa v kar ne verjame.

Postni čas

  • V postnem času imamo vsak petek po večerni maši in vsako nedeljo ob 14. uri pobožnost križevega pota. Običajno se zberemo v župnijski cerkvi, enkrat tudi v Beričevem, če pa je lepo vreme, se odpravimo h kapelici na Krevelci. Na poti proti Krevelci so postavljene postaje križeva pota. Po letu 1990 so jih izdelali domačini iz Zaboršta. Namenjene so javni in zasebni pobožnosti.
  • Na cvetno nedeljo imamo v Beričevem in v Dolu pred sveto mašo blagoslov butaric in zelenja.

Veliki teden

  • Na Veliki teden v župnijski cerkvi obhajamo obrede Velikega tedna. V četrtek, petek in soboto se zberemo ob 19. uri.
  • Na Veliko soboto je zjutraj ob 6. uri najprej blagoslov ognja. Čez dan sledi blagoslov velikonočnih jedil. V župnijski cerkvi blagoslavljamo velikonočna jedila trikrat in sicer ob 14. 16. in 17. uri, v Beričevem pa enkrat – ob 15. uri.

Velikonočni čas

Na Veliko noč je vstajenska procesija ob 7. uri zjutraj. Ob lepem vremenu se vije procesija od župnijske cerkve skozi vas Dol, pri bivšem gasilskem domu se spusti po Pekovemklancu proti tovarni Jub, pri gasilnem domu zavije na desno, mimo novih blokov, še enkrat na desno mimo trgovine in občine ter nazaj proti cerkvi. Na ta dan v Beričevem ni svete maše, zato so farani vabljeni v Dol. Tudi druga sveta maša ob 10. uri je zelo slovesna.

Mesec maj – šmarnična pobožnost

V mesecu maju imamo vsak večer sveto mašo, kjer prebiramo šmarnična berila. Ob koncu svete maše sledijo litanije Matere božje. Ob nedeljah je šmarnična pobožnost ob 14. uri, vsako tretjo nedeljo pa so prav tako ob 14. uri šmarnice v Beričevem.

Prvo nedeljo v maju obhajamo Florijanovo nedeljo. Sveti Florjan je zavetnik gasilcev. Zato se pri sveti maši zberejo gasilskega društva Dol in gasilskega društva Beričevo. Eno leto je ta slovesnost v Dolu, drugo v Beričevem.

Mesec oktober – rožnovenska pobožnost

Vse dneve v oktobru imamo pri večerni maši rožnovensko pobožnost. Ob nedeljah je ta pobožnost 14. uri.

Praznik vseh svetnikov (1. november)

Na praznik vseh svetnikov je poleg dopoldanskih svetih maš, ki potekajo po prazničnem redu (ob 7. in 10. uri v Dolu, ter ob 8.30 uri v Beričevem), popoldan ob 14. uri besedno bogoslužje z litanijami vseh svetnikov nato pa molitve za rajne na pokopališču. Ta obred je v Beričevem ob 15:30 uri. Ob večernem Ave (ob 17.30 uri) se zberemo v župnijski cerkvi k molitvi rožnega venca za naše rajne.
Print Friendly and PDF